Ruffen på Arboga GK

Vi har fått en del synpunkter på ruffen de senaste två säsongerna och nu har vi åter börjat få frågor denna säsong. Frågorna handlar om klipphöjd i ruff, hur ofta den klipps och ruffens tjocklek.

Vad gäller ruffens höjd klipps den på 64mm, jämfört med 76mm större delen av förra säsongen. Då vi har mycket små kuperingar gör detta att gräset ”skalperas” vid vissa guppigare områden, men detta har vi gjort då vi fått synpunkter på att ruffen varit för hög.

Ruffen klipps en gång i veckan (vilket ofta tar ett par tre dagar). Just nu tar det extra lång tid då den ena maskinen är trasig och väntar på reservdelar. Den var trasig förra året med, men vi har en gammal maskinpark och tyvärr går maskinerna sönder ganska ofta och måste repareras. Ytterligare något att tänka på är att det nu blivit väldigt dyrt att klippa ruffen. Med våra klippare (som är dieselslukare) kostar det ca 1500-2000kr varje omgång vi åker ut och klipper ruffen. Vi har en plan att testa en annan sorts ruffmaskin (som monteras bakom en traktor) för att minska kostnaden, underhåll samt underlätta klippandet av ruffen. Det är inte säkert att denna maskin fungerar på Arboga Golfklubb, men vi vill i alla fall testa. Vi vet inte när vi kan få hit en demo men förhandlingar pågår.

Ruffens tjocklek är lite knepig. Vi har en bana som till stora delar är byggd på frodig åkermark. Gräset växer snabbt och många olika sorters gräs och ogräs trivs i våra marker. Att tunna ut gräset är svårt men det finns en plan att ta in en maskin som skalar ner gräset till botten och sedan samlar upp gräset som klipps. Detta kommer inte att ge en enorm förändring från dag 1 utan är något som kommer att göras i höst för första gången (om den finns tillgänglig för hyra) och sedan behöver detta göras ett antal gånger. Förhoppningsvis hjälper detta så pass att vi om några säsonger ser ett glesare gräs i ruffen.

Vi hoppas på er förståelse för detta och har ni några frågor får ni mer än gärna sträcka in huvudet i receptionen och fråga så svarar vi så gott vi kan.

Comments are closed.